Jump to content

Recommended Posts

Since the original recommissioning of my Mexico  til this engine rebuild i have been accumulating more oiginal parts and ones to correct things that were wrong on the car from when i bought it , this was the ideal opportunity to change and fit these . Some of the parts were :- 

Nos rear heated window loom .

Nos girling servo

Nos girling brake master  cylinder

original nos ford mexico speedo cable 

correct mexico inlet manifold 

various pipes , clips etc 

original fuel pump and motorcraft fuel filter 

centre console clock and pod 

Original mk1 inertia seat belts 

mk1 ford radiator( once recored ) with Ac Delco rad cap 

under dash loom with ford labels 

Nos heater blower motor 

new clocks binnacle ( chrome ringed type ) 

Nos windscreen washer bottle 

correct length bonnet release cable .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Also got rid of the old stainless steel braided hydraulic clutch pipe that was originally fitted in my original build  and fitted one of trevors ( stage 1 motorsport ) ones as its more correct and personally better looking . 

Share this post


Link to post
Share on other sites

My next problem was i had a sportex 2” bore exhaust system originally fitted , which i hated to be honest as the headers were high in the engine bay causing a lot of heat high up even to the point of melting the 1600GT decal on the rocker cover !!. I was glad to have the 4 into 1 manifold in the correct 1 and 3/4” bore . The next headache was to find a mid and rear section to suit the bore size . I found a company in Finland called Martelius they had one of each in stock . I made a straight sleeve to couple up the manifold to the mid box . The last problem was the rear section  didnt fit the rear suspension set up on my car , this was designed for turreted shocks not shocks mounted on the frame . I had to angle it to clear this , but it made the rear box sit incorrect in relation the the boot floor .  

805CF8E2-F1C4-470D-84F8-ED69FCB07127.jpeg

71975ECC-BC29-44A1-A34A-517D7A2668FA.jpeg

FE1CF1FA-E2D0-4886-91B3-C193FDD896DD.jpeg

D9E8C32B-909F-497D-ADDC-94DF9512322C.jpeg

84C81A23-3B2A-4C76-A3C5-15467D0009FB.jpeg

DE3AF34E-24C7-4FCB-B371-F55A4CB62B22.jpeg

29B08CA5-392A-44F4-9730-59AEA74B46CD.jpeg

BA50D062-6574-44FF-ACBF-00A9F174956F.jpeg

8D075E6B-0F6D-4381-A8BF-C17771F84022.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

I rectified this problem by grinding off the weld that held the mid pipe to the muffler and resetting it in the correct position . Job done .

FE29AB64-4956-42F4-B284-616099319B13.jpeg

C1CEDEE4-F9B2-46B2-B8EB-4998B43499D2.jpeg

E96FC74F-D81A-4171-A923-C6F34A560A1E.jpeg

BF1AA64F-1628-4838-885D-ECA735BCA7B5.jpeg

B643B73C-A4DF-43FA-B68F-EBC1AA01F5DE.jpeg

09D3E80C-538F-45E6-96DB-F6D0BDEFF424.jpeg

610E7CC4-E164-48CA-8DA0-3DF6813B2282.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, colr6 said:

Don’t forget the cam bearings as well.

 The camshaft was fine and new bearings were fitted during the rebuild .👍

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, notenoughtime said:

Ouch 

what size is the crank? Standard or reground already? 

And what are the small ends like? Best to check whilst it’s  out? 

 The original crank had already been reground so was beyond another regrind , it also had new pistons and little ends during the second rebuild as well . 👍

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have also fitted an Aldon ignitor electronic ignition to an original motorcraft dizzy that Ray very kindly built for me to the correct spec for the Mexico as the one that came with the car was totally wrong . Its also Now fitted with an Aldon flamethrower coil .The initial engine start up was nerve racking to say the least 🥴, but all was fine. Oil pressure is spot on now . On initial start up its around 55/60 psi dropping to around 30/35 psi when fully warmed up on tickover .  I have now covered just over 100 miles on the newly rebuilt engine and all seems good apart from an oil leak from the top of the gearbox cover plate with the breather hole in it somewhere !! Another job over the winter months to sort out . 

416F8573-A838-4F64-AE82-52D8E061326A.jpeg

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Finally . 

Last saturday the Mex went for its 3rd Mot since i have owned it and it was all good and passed ok . So now can look forward to using it on high days and dry days as they say . So at this moment in time all is well with the Mexico Finally 😁😁👍. Seeing as it was nice the day after the mot i took it out for a 45 mile run ..... 

my overall verdict .?

LOVE IT 👍

F7847FD5-3605-4CE3-AEC8-49ADB02066FC.jpeg

08D9E007-2514-4236-93FB-E616550CED8E.jpeg

51322694-7175-4539-97C1-0E9FB967A17C.jpeg

131C5CC7-4E24-4B5F-BB4A-1BFDFA8802DF.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minutes ago, notenoughtime said:

I can’t see the pics for some reason 

I'm having the same issue on every thread with pics attached. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, notenoughtime said:

I can’t see the pics for some reason 

 

4 hours ago, dt36 said:

I'm having the same issue on every thread with pics attached. 

Its just a glitch with yesterdays change in servers. All those images posted in the past few days arent loading for some reason.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...